- information

Sökte lite på internet, såhär stog de!

Njurstensanfall

Om stenen blockerar flödet från njure eller urinledare leder det till ett njurstensanfall. Smärtorna kommer oftast plötsligt. Som regel börjar de i ena sidan av ryggen och strålar fram i buken, ner mot ljumsken eller urinblåsan. Du kan också känna smärtor eller ilningar ner mot underlivet. Du kan ofta också må illa och kräkas.

Njursten

Njursten består av saltkristaller som bildas i njurarna. Stenar som inte passerar ut med urinen kan antingen fastna i njurarna eller i urinledarna och orsaka ett njurstensanfall. Det gör ordentligt ont och du måste söka akutvård. Infektion och blod i urinen kan vara ett annat tecken på njursten. Kontakta din vårdcentral om du misstänker njursten.

Njursten kan vara smärtsamt även när stenen inte blockerar avflödet från njure eller urinledare. Om stenen stoppar flödet leder det till ett njurstensanfall som behöver akut behandling.

Patienter i Sverige har ofta njursten av kalciumsalt. Både dina matvanor, ämnesomsättning och tarmens funktion påverkar bildningen av kristaller. Att kristallerna stannar kvar i njuren kan bero på att urinen rinner dåligt från njurarna till urinblåsan.

Män drabbas i större utsträckning av njursten än kvinnor. Risken att få njursten är störst i åldern 20 till 50 år för både män och kvinnor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0